29 Ağustos 2024 Perşembe

Google Çeviriye Merhaba! Dil Engellerine Elvada!

Google Translate


Neden Google Çeviri!

Diller arasında bir köprü kurarak dünyayı birbirine bağlayan ve aynı zamanda evinizde siz kahvenizi yudumlarken aradığınız bilgiyi hangi dilde olursa olsun saniyeler içinde kendi dilinize çevirmenin yolu: Çeviri Siteleri! Bunların başında da şüphesiz Google Çeviri gelmektedir.

Giderek birbirine bağlanan bir dünyada, doğru web sitesi çevirileri, küresel erişimi genişletmede ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunmada çok önemli bir faktör haline gelmiştir. Web sitesi geliştiricileri hedef kitleleriyle etkileşim kurmada, dil engellerini ortadan kaldırmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. 

Yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileriyle bir çevirmen kadar kaliteli ve yeterli çeviri  yapabilen internet platformlarının başında da "Google Çeviri" gelmektedir. 

Google Translate


Google Çeviri Çok Sayıda Önemli Avantaja Sahiptir:

  • 2008 yılında hayatımıza giren Google Çeviri, 2016 yılına kadar istatistiksel makine çevirisi tabanlıydı. Kasım 2016'da Google, Google Çeviri'nin daha gelişmiş bir teknoloji olan Google Nöral Makine Çevirisi (GNMT) adlı motora geçeceğini duyurmuş ve o günden beri uygulamanın yetenekleri artarak devam etmiştir.
  • Ayrıca Google Çeviri'nin dilsel yetenekleri de yapay zeka teknolojisi sayesinde gittikçe artmıştır. OpenAI'ın geliştirdiği sohbet botu ChatGPT ve DeepL gibi yapay zeka tabanlı uygulamalar da çeviri konusunda oldukça rağbet görmektedir. Ancak Google Çeviri neredeyse tüm benzer araçların dil kapsamını geride bırakarak geniş bir dil yelpazesini desteklemekte ve her geçen  gün daha da büyümektedir. 
  • Google Ceviri'de Çeviri doğruluğu oldukça yüksektir. 
  • Web tarayıcısı ve akıllı telefon uygulamalarının ücretsiz kullanımı herkesin hizmetindedir. Buna ek olarak, web sitesi çevirisi için uyarlanmış bir API'ye ücretsiz bir kullanım katmanıyla erişmek mümkündür. 
  • Ayrıca, son kullanıcılar için, görüntülere gömülü metinleri yorumlama veya çeviri yoluyla sese dayalı konuşmaları kolaylaştırma kapasitesi gibi pratik işlevler içermektedir.

Google Çeviriye 110 Yeni Dil Eklendi! 

Google kaynaklı, 27 Haziran 2024 tarihli habere göre; Google Çevirinin desteklediği dil çeşitliliğini genişletmek için yapay zekayı etkin bir şekilde kullandıklarını ve geliştirdikleri PaLM 2 geniş dil modeli sayesinde Google Çeviri'ye 110 yeni dilin daha eklendiği duyuruldu.

Yarım Milyardan Fazla İnsana Google Çeviri Desteği! 

Kantonca'dan Q'eqchi'ye kadar pek çok yeni dil bulunmaktadır. Bu yeni diller 614 milyondan fazla konuşmacıyı temsil etmekte ve dünya nüfusunun yaklaşık %8'inin çevirilerine imkan sağlamaktadır. Bazıları 100 milyondan fazla kişinin konuştuğu dünya dilleri arasına girmiştir. Diğerleri, Yerli halklardan oluşan küçük topluluklar tarafından konuşulmaktadır ve birkaçının anadili neredeyse hiç yoktur, ancak yeniden canlandırma çabaları vardır. Yeni dillerin yaklaşık dörtte biri Afrika kıtasından geliyor ve bunların başlıcaları; Fon, Kikongo, Luo, Ga, Swati, Venda ve Wolof gibi dillerdir. Google Afrika dillerinde bugüne kadarki en büyük genişlemesini gerçekleştirmektedir. Ayrıca Google yetkilileri Ural-Altay dil ailesinin Türk dilleri kolunda bulunan Çuvaşça, Kırım Tatarcası, Başkurtça, Tuvaca ve Yakutça dillerinin de Google Çeviri'ye eklendiğini açıkladılar.

Google Çeviri'de Yeni Desteklenen Dillerden Bazıları ve Özellikleri!

Google Çeviri ailesine yeni eklenen dillerden bazilarinin çok ilginç bir takım özellikleri bulunmaktadır. Bu dillerden bazıları ve özellikleri, Google Çeviri uzmanlarına göre aşağıdaki gibidir: 

"Afar, Cibuti, Eritre ve Etiyopya'da konuşulan bir dildir ve tonal bir dildir. Bu diller arasında Afar dili, en fazla gönüllü topluluğa katkı sağlayan dil olmuştur. 

Kantonca uzun zamandır Google Çeviri için en çok talep edilen dillerden biri olmuştur. Ayrıca Kantonca dili yazılı olarak Mandarin Çincesi ile sıklıkla örtüştüğü için Kantonca dili için veri bulmak ve modelleri eğitmek zor olmuştur. 

Man Adası'nın Kelt dili olan Manx, 1974 yılında anadili Manx olan son kişinin ölümüyle neredeyse yok olmuştur. Ancak ada çapında bu dili canlandırma çabaları sayesinde bu dilin artık binlerce konuşmacısı bulunmaktadır.

NKo, birçok lehçeyi ortak bir dilde birleştiren bir Batı Afrika Manding dilidir. Bir başka ifadeyle NKO pek çok lehçeyi bir dil altında birleştiren Batı Afrika Manding dillerinin standartlaştırılmış bir biçimidir. Kendine özgü bir alfabesi vardır. Bu dil 1949 yılında icat edilmiştir ve bugün kendisi için kaynak ve teknoloji geliştiren aktif bir araştırma topluluğuna sahiptir.

Pencapça (Shahmukhi) veya Pencap dilinin değişik bir versiyonudur. Bu dil Fars-Arap alfabesiyle (Shahmukhi) yazılan Pencap dilinin bir çeşididir ve Pakistan'da en çok konuşulan dildir.

Tamazight (Amazigh) dili Berberilerin konuştuğu bir dildir. Kuzey Afrika'da yaygın bir şekilde konuşulan dilidir. Pek çok lehçe olmasına rağmen yazılı şekli genel olarak karşılıklı olarak anlaşılabilir niteliktedir. Her ikisi de Google Çeviri'nin desteklediği Latin alfabesi ve Tifinagh alfabesiyle yazılmıştır.

Tok Pisin, İngiliz kökenli bir creole ve Papua Yeni Gine'nin ortak dilidir. 

Ayrıca uzmanlar uygulamaya eklenen 110 dilin içinde, Ural-Altay dil ailesinin Türk dilleri kolunda bulunan Çuvaşça, Kırım Tatarcası, Başkurtça, Tuvaca ve Yakutça dillerinin de bulunduğunu açıkladılar.

Google Translate


Google Çeviri Dil Çeşitlerini Nasıl Seçiyor?

Google Çeviri Uzmanları; Dillerin muazzam bir çeşitliliğinin olduğunu, bölgesel çeşitlilikler, lehçeler, farklı yazım standartları gibi kategorileri dikkate aldıklarını, ancak pek çok dilin tek bir standart biçiminin olmadığını ve "doğru" çeşidi seçmenin imkansız olduğunu vurgulamaktadırlar. Ancak Teknoloji ilerledikçe ve uzman dilbilimciler ve ana dili konuşanlarla ortak olmaya devam ettikçe, zaman içinde daha fazla dil çeşidini ve yazım kuralının destekleneceğini bildirmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hello to Google Translate! Goodbye to Language Barriers!

  Why Google Translate? Building a bridge between languages and connecting the world while sipping your coffee at your home, translating any...