30 Nisan 2024 Salı

Metaverse Nedir? Metaverse Dünyasında Bizleri Neler Bekliyor?

 

Sanal Gerçeklik

Metaverse Nedir, Neden Önemlidir?

İnternetin hızla gelişmesi ve insan hayatında gerçekleşen büyük dijitalleşme, pek çok sektörü etkilemiş ve internetin insan hayatının pek çok alanına nüfuz etmesine sebep olmuştur. Geçtiğimiz on yıl içerisinde sosyal platformlardan sanal paralara, otomasyon sistemlerinden bilgi teknolojilerine kadar pek çok yenilik hayatımıza girmiştir. Metaverse kavramı da hayatımıza giren önemli yeniliklerden bir tanesidir diyebiliriz.

Sanal evren olarak Türkçeye çevirebileceğimiz metaverse için bu tip sınırlı bir tanımlamanın yetersiz olduğunu söylemek mümkündür. Sanal bir evren olarak değerlendirilen, geleneksel kişisel bilgisayarların yanında sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla çevrimiçi ve üç boyutlu bir sanal ortamı destekleyen bu kavram internetin varsayımsal bir yinelemesi olarak ele alınmaktadır. Kullanıcıların birinci şahıs perspektifinden deneyimleyebildikleri, katılabildikleri ve sosyalleşebildikleri bir sanal gerçekliktir. Metaverse dünyasında günümüzdeki tüm iş kollarının ve sosyal çevrenin sanal olarak yeniden oluşturulduğunu ve sanal gerçeklik gereçleriyle bu dünya ile iletişime geçebileceğimizi düşünürsek. Siber kültür kavramının ulaştığı bu nokta, teknolojinin geldiği sınır olarak kabul edilmektedir. Yeni projeler ile her gün zenginleşen metaverse kavramı, giderek gelişmekte ve daha komplike bir hale gelmektedir.

Metaverse kavramı, ilk olarak 1992 yılında Neal Stephenson tarafından "Snow Crash" isimli romanda kullanılmıştır. 

Metaverse Amacı Nedir! Metaverse Dünyasına Nasıl Girilir?

Metaverse Nedir?

Aslında Metaverse, sanal evren dediğimiz tamamen sanal dünyada oluşturulan ve bireylerin aktif olarak vakit geçirebilecekleri sosyal alanlardır. Bu en başta ROBLOX gibi populer internet oyunlarının sanal gerçeklik teknolojisi ile birleştirilmiş hali gibi de düşünülebilir. Metaverse bu oyun sektörünü içine alsa da aslında çok daha büyük projelere ve devrimsel yeniliklere ev sahipliği yapmaktadır. Sadece sosyalleşmek için değil haberleşme sektörünü daha da geliştirmek, yeni sanayi devrimleri yapmak, hayatı tam anlamiyla teknolojik hale getirmek ve daha pek çok yeniliği gerçekleştirmek için metaverse teknolojisi önemli bir araç rolü oynamaktadır.

Metaverse Dünyasına Nasıl Girilir?

Metaverse sanal evrenine, belirli internet sitelerinden ya da platformlarından giriş yapılabilmekedir. Günümüzde Virtual Reality (VR) özelliğini destekleyen bazı video oyunları ve platformlar, metaverse kavramının temellerini oluşturmaktadır. Internetin popüler oyunlari Minecraft, Roblox gibi oyunların geçmiş yıllardaki faaliyetleri metaverse projesinin gelişimini kolaylaştırmıştır. 

Gelecekte metaverse evrenine girebilmek için tek yapılması gereken 3 boyutlu ortamı (3D) tam olarak algılayan sanal gerçeklik (VR - Virtual Reality) gözlüğünü takmak ve birkaç yönlendirici cihaz ile bu evrende var olmaktır. Evrene girildiği anda, sadece görüntülere şahit olmak ve bilgisayarın tuşlarına basmak yerine o alanda gerçekten aktif bir şekilde rol alınabilecektir. Hareketler metaverse dünyasına yansıtabilecek ve bu sanal dünyada alışveriş yaparak ev sahibi olunabilecek ve hatta gündelik işler bu sanal dünya üzerinden gerçekleştirebilecektir. 

Örneğin kripto paralara yatırım yaparak sanal dünyada geçerli olan menkul değerlerin artışından faydalanabilirsiniz. Hatta sanal dünyadaki arsa coin adı verilen bazı değerlere yatırım yapabilir, aynı gerçek hayattaki gibi arsaların değerlenmesini bekleyerek kazançta elde edebilirsiniz. İsterseniz onlarca katlı bir gökdelenin simüle edildiği Bloktopia’da farklı yatırımlar yapabilir, evren içerisinde dolaşarak kendinize uygun bir şekilde sosyalleşebilirsiniz. Yine isterseniz The Sandbox platformunda arsalar satın alabilir, kendi ofisinizi, malikanenizi inşa edebilir veya farklı kişilerin yapılarını ziyaret ederek yaratıcılık ve sosyalliğin birleştiği noktada birbirinden özel içerikleri keşfedebilirsiniz.

Metaverse Dünyasının Önemi 

Metaverse teknolojisi ile hayatımızı kolaylaştırarak pek çok aktivite bir arada bulunacaktır. Eğitim dünyası da metaverse ile köklü değişikliklere maruz kalacaktır. Örneğin tıp eğitimine özel oluşturulan sanal evren sayesinde, tıp fakültesi öğrencileri eğitim hayatlarını uygulamalı bir şekilde gerçekleştirebileceklerdir. En basit işlemlerden en komplike ameliyatlara kadar her şeyi gerçeğiyle bire bir aynı şekilde deneyimleyebilecek ve oldukça yetkin bir hekim adayı olabileceklerdir.


Dijital Dünya

Günümüzdeki en popüler metaverse platformları;

●Roblox

●Decentraland

●The Sandbox

●SuperWorld 

● Bloktopia

● Axie Infinity

● Myneighboralice

● OVER gibi platformlardan oluşmaktadır.​​

Artık gerçek hayatımız ile iç içe olan siber kültür, iyice kendine bir yer edinmeye ve bireyleri kendi etki alanı içinde tutmaya başlamıştır. NFT projesinin yükselişi ve sanal değerlerin önemli hale gelmesiyle, metaverse dünyasının önemi de artmıştır. Özellikle Microsoft ve Facebook gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, bu alanda oldukça ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Ana akım teknoloji şirketlerinin metaversi popüler hale getirme çalışmaları ve yüksek hızlı internet ve elimizdeki cep telefonlarının süper bilgisayarlara dönüşmesi gibi teknolojik gelişmelerle desteklenen metaverse dünyasının 2030 yılına kadar 5 trilyon dolarlık kocaman bir işletme haline gelmesi öngörülmektedir.

Kısaca özetleyecek olursak, metaverse geleceğin dünyasında büyük bir öneme sahip olacaktır.  Teknolojinin sürekli olarak gelişmesi ve üst düzey donanımların ortaya çıkması da insanlığın metaverse dünyasına girişini hızlandıracaktır diye düşünüyoruz.

Faydalı ve hayırlı bir metaverse dünyasının kapılarının dünya insanlığına açılması en büyük dileğimizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hello to Google Translate! Goodbye to Language Barriers!

  Why Google Translate? Building a bridge between languages and connecting the world while sipping your coffee at your home, translating any...